Tuesday, July 27, 2010

Girit Usulü Patates

No comments :
Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum.

Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu.


Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler biraz kızarıp, soğanın karamelize olmuş bir tadı çıkacak. Arada tencereyi sallayarak karıştırıyoruz.

Tatlı bir yemek bu, soğuk da sıcak da yenilebilir. Ama soğanla patatesin o hafif yanık, karamel tadı harika.

Fotoğrafı çekmek için sarının konstrast rengi olan ve ona en çok yakışan moru kullandım, resimde görüldüğü üzere menekşelerim coşmuş, uzun saksının içindeler ve tamamı böyle çiçek dolu. O kadar güzel ki, ben de fotoğraflarıma eşlik ettirdim.

Yaz sofralarına harika bir zeytinyağlı olacaktır kendileri, tatlı yemekleri sevenler beğenecektir.

No comments :

Post a Comment